Skleroterapi

Vi fjerner mindre blodkar og åreknuter med skleroterapi og laser.
Skleroterapi er en velegnet metode for fjerning av spindelkar, mindre blodkar som sprenger seg ut i huden, av og til også dypere mindre karsegmenter.

Hva er skleroterapi (sklerosering):
ScleroterapiSklerosering av åreknuter foregår ved at et medikament som virker lokalirriterende sprøytes inn i åren. Ethoxysclerol benyttes i litt ulike styrkegrader, og kan også gis forskummet i større kar.
Dermed levrer blodet seg i åren, og blodåreveggen kleber seg sammen. Med tiden blir den sammenklebte åren med levret blod omdannet til en liten arrstreng under huden. Denne prosessen tar fra noen uker til noen måneder.

Etterbehandling:
For at det skal være minst mulig blod i blodåren etter skleroterapien anbefaler vi at det brukes trykkstrømpe klasse I, det kan kjøpes og tilpasses hos bandasjist.  
Jobst trykkstrømpebukse hg 25-30mg er også et alternativ. Strømper og trykkstrømpebukse bør brukes kontinuerlig i en uke.
Trykkstrømper reduserer også åreirritasjon, pigmentdannelse og bedrer hudens blodgjennomstrømning.
Sykemelding er ikke nødvendig. De aller fleste kan være i arbeid og i normal aktivitet, men hard trening bør unngås første 1-2 døgn.
 
skumBivirkninger:
Lokal svie forekommer vanligvis i 1-2 døgn etter skleroterapi. Den kan vare opptil 1-3 uker hos noen. Det er ufarlig men kan oppleves som lett ubehagelig. Etter at trykkstrømper tas av vil det ofte være blå/gul og rød misfarging av huden der behandlingen er utført. Der hvor evt blodåren ikke er klappet sammen fullstendig vil det kunne dannes kuler av levret blod , disse forandringer bedres med tiden, noen ganger over flere mnd. Enkelte ganger kan det være aktuelt å fjerne levret blod , utføres med et lite innstikk i huden. Pigmentforandringer kan forekomme, men er som regel forbigående.

Begrensinger ved skleroterapi:
Det er viktig å ikke ha altfor optimistiske forventinger til behandlingen, men man kan regne med en ca 50-70% bedring etter 1-2 behandlinger. Det er imidlertid mulig å gjenta behandlingen dersom resultatet ikke er tilfredstillende. Noen trenger flere behandlinger for å oppnå optimalt resultat. Mange ser fin effekt etter 5-8 uker, men noen ganger kan først se endelig resultat etter 3-6 mnd.

Sidekart

Artikkelkategorier

Kontakt oss